Enjeksiyon Steroidler ile Tablet Steroidlerin Farkları Nelerdir?
Tablet steroidler ve enjeksiyon sterodiler arasında fark olup olmadığı, vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Steroidin vücuda dahil edilmesi amacı ile kullanılan bu iki aracı yöntem arasında uygulanma tarzları ve vücut içerisindeki yarattıkları değişiklikler sebebi ile birtakım farklar bulunmaktadır.
Tablet steroidler, hap formunda olan diğer ilaçlar ile aynı dış görünüme sahiptir. Oral yol ile alınır. Tablet steroid vücuda alındığı an itibari ile tüm haplar gibi önce mideye uğrar. Daha sonra sindirim sistemi tarafından emilerek, kapı toplar damar aracılığı ile karaciğere iletilir. Bu steroid tipi, karaciğerden sonra, vücudun tabletin içeriğini alabilmesi amacı ile kan dolaşımına gönderilmektedir.
Enjeksiyon yani iğne sterodiler, doğrudan istenen bölgeye enjekte edildikleri için mideye ya da karaciğere uğramazlar. Direkt olarak kan dolaşımına salınan bu steroid formu, karaciğeri tablet steroidlere göre daha az yormaktadır.
Steroid kullanımının karaciğer üzerinde ki etkilerinin araştırıldığı çalışmalarda, her iki steroid kullanım türünde de karaciğer enzimlerinin bir anda bozulmaya başlamadığı kaydedilmiştir. İki tür steroid kullanımının da yıkıcı etkilerine şahit olmak ve karaciğer enzimlerinin zarara uğradığını gözlemlemek için bir yıl gibi kısa bir sürede oldukça fazla steroid tüketiminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Bir yıl içerisinde vücuda 2 kür steroid alımından fazla hormon takviyesi almak, karaciğer enzimlerinin bozulmaya başlamasına sebep olmaktadır. Her kürün içinde 5 kutu steroid bulunmaktadır. Bu neden ile steroid kullanımını gerçekleştirecek olan bireylerin, herhangi bir sağlık sıkıntısı ile karşılaşmamaları için bu bilgiye dikkat etmesi gerekmektedir.
Enjeksiyon Steroidin Uygulanışı
Steroidi enjeksiyon olarak uygulamak için iki farklı yol bulunmaktadır. Vücuda steroid alımının bu iki yöntemden hangisi ile gerçekleştirileceğine karar vermek, enjeksiyondan sonra ortaya çıkabilecek ve kişiden kişiye değişebilecek olan yan etkilerin azaltılması hususunda önemlidir.
Steroidlerin vücuda alınması için tercih edilebilecek steroid enjeksiyon çeşitleri: deri altı (subkutan) enjeksiyon ve kas içi (intramüsküler) enjeksiyondur. Yağ ve su bazlı steroidlerin vücuda yayılımları deri altından gerçekleştiği için bu tür steroidler subkutan da denen deri altı enjeksiyon yöntemi ile vücuda aktarılmalıdır. İntramüsküler enjeksiyon türü ise vücuda verilen steroidin hızlı bir şekilde yayılmasının istendiği durumlarda tercih edilmektedir. Ayrıca bazı kişilerin üst derileri subkutan enjeksiyona karşı alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Bu durumlarda da intramüsküler enjeksiyona başvurulmaktadır.
Steroid Satışı Yasal Mı?
Yasal steroid satışı yapan bazı ülkeler bulunmaktadır. Ancak ülkemiz o ülkelerin içerisinde yer almamaktadır.
Steroid kullanımının ve satışının yasal olma ya da yasal olmama durumu yıllardır tartışmalara konu olan bir başlıktır. Bu noktada ülkemizin konu ile ilgili çok önemli yaptırımları bulunmaktadır. Ülkemiz sınırları içerisinde steroid satışı kesinlikle yasaktır. Steroid kullanımı ise yalnızca kişinin hastalığını tedavi etmek amacı ile doktor tarafından hazırlanan reçeteler aracılığı ile gerçekleştirilebilir.
Bazı steroid türlerinin bazı ülke sınırları içerisinde hem kullanımı hem de satışı yasaldır. Steroid satışının herhangi bir reçeteye bağlı kalmadan yasalar ile özgür kılındığı bazı ülkeler şu şekilde sıralanabilir:
- Bahamalar
- Kolombiya
- Kosta Rika
- Dominik Cumhuriyeti
- Mısır
- Yunanistan’ın bazı bölgeleri
- Hong Kong
- Hindistan
- Kore
- Porto Riko
- Tayland
Bu ülkeler dışında kalan Malezya’da da steroidlerin bazı çeşitlerine, reçete ihtiyacı olmadan veterinerliklere başvurarak ulaşmak mümkündür.
Steroid Kullanım Dozu Neye Göre Belirlenmektedir?
Steroidin hangi dozda kullanılacağı kişiden kişiye göre farklılaşmaktadır. Karaciğer enzimleri, sağlık problemler, kilo, boy, yapılan sporun ağırlığı, kullanılacak olan steroidin türü ve daha birçok sebep steroidin kullanım dozunu etkilemektedir. Bu neden ile steroid kullanım dozu karar verilmeden önce bu konunun her yönü ile ele alınması oldukça önemlidir.
Steroid Kullanımının Zararları
Steroid kullanmanın yan etkileri, kişiden kişiye değişmek ile birlikte, yüksek dozda uzun vadeli steroid kullanımın insan vücudunda ciddi sağlık problemlerine yol açtığı bilinmektedir. Anabolik steroid kullanımının zararları kısaca şu şekilde özetlenebilir:
- Kalp hastalıkları
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Cilt sorunları
- Böbrek hastalıkları
- Karaciğer yetmezliği
- İktidarsızlık
- Jinekomasti
Bir cevap yazın